Wereldstad Hindeloopen

Creatieve innovatie houdt ambacht levend

Hindeloopen heeft zich door de jaren heen geëvolueerd van belangrijke handels- en vissersplaats aan de Zuiderzee tot toeristische trekpleister. De eigenzinnigheid van deze wereldstad blijft een voortdurende inspiratiebron voor kunstenaars en ambachtslieden. Door te blijven ‘mixen’, ‘matchen’ en innoveren, blijft het ambacht en de identiteit van Hindeloopen levend. Een stad die de moeite waard is om te (her)ontdekken.

Hindelooper klederdracht: inspiratie voor hedendaagse ontwerpers

Regelmatig staken de Hindelooper vrouwen in de 17e eeuw met het beurtschip de Zuiderzee over om hun mannen in Amsterdam op te halen of uit te wuiven. Daar zagen zij de exotische schatten, die door de Verenigde Oost-Indische Compagnie werden aangevoerd. Vooral voor de prachtige gedecoreerde katoenen stoffen, sitsen en bonten, tastten ze graag diep in de buidel. Thuis in Hindeloopen verwerkten ze de stoffen in de eigen klederdracht. Bloemen en ruiten werden gecombineerd en leverden een kleurrijk geheel op. Het zijn deze verhalen en technieken die hedendaagse ontwerpers nog steeds op ideeën brengen. Een wereldberoemd voorbeeld is de jas met de bijbehorende klompen van het ontwerpduo Victor & Rolf.

“Door te blijven ‘mixen’, ‘matchen’ en innoveren, blijft het ambacht en de identiteit van Hindeloopen levend.”

Nieuwe dimensie aan de Hindelooper stijl met ‘Oak Inside’

Een bijzondere collectie meubels is ontstaan uit een samenwerking tussen ontwerpster Christien Meindertsma en atelier Roosje Hindeloopen. Deze designcollectie genaamd ‘Oak Inside’ heeft eigentijdse interpretaties met inachtneming van de 400 jaar oude Hindelooper traditie. Nadat Meindertsma de historie van de Hindelooper meubels heeft ontleed, besloot ze om opnieuw eikenhout te gaan gebruiken. Eikenhout werd in eerste instantie gebruikt totdat er belasting geheven werd op het bezit ervan. Ze ontdekte dat eiken donkerblauw kleurt zodra het met ijzer in aanraking komt. Deze natuurlijke manier van kleuren wordt in de meubelcollectie ‘Oak Inside’ gebruikt met eigentijdse ontwerpen gebaseerd op de eeuwenoude schilderkunst. Een deel van de collectie is te bekijken in de winkel van Roosje Hindeloopen aan de Nieuwstad 44.

Hindelooper ambacht verwerkt in internationaal kunstproject

Atelier Roosje Hindeloopen speelt ook een rol in een internationaal kunstproject van kunstenaar Éric Van Hove uit Marokko: ‘de Fryske Motor’. In Marokko werkten de broers Stallmann van Roosje Hindeloopen mee aan een reproductie van de motor van een veldhakselaar, een geliefd landbouwvoertuig op het Friese land. De motor werd met andere internationale ambachtslieden gemaakt van uiteenlopende materialen; van Marokkaans houtsnijwerk tot Zweeds glaswerk en van Indonesisch snijwerk en dus Hindelooper schilderwerk. Op 28 en 29 september wordt tijdens de maakdagen in het Fries Museum in Leeuwarden de laatste hand gelegd aan de Friese motor door alle kunstenaars. Deze dagen zijn te bezoeken en na de maakdagen wordt het stuk toegevoegd aan tentoonstelling ‘Fenduq’ in het Fries Museum.

“culturen beïnvloeden elkaar voortdurend onderling,
maar DE eigen achtergrond hoeft daarbij niet te worden verloochend.”

Fontein Flora en Fauna: mix tussen Chinees en Hindeloopers

Bij de Nieuweweg in Hindeloopen vind je de fontein Flora en Fauna van ontwerpster Shen Yuan. Inspiratiebron voor de fontein is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die het omringen. De boom symboliseert de levensenergie, maar staat ook voor wijsheid. Het hert en de hinde voeden zich hiermee. Prachtige exotische vogels zetelen in de boom. Als je op het grote, houten gewei zit dat de boom omringt, zie je hoe ze waterspuwend met elkaar ‘praten’. Shen Yuan toont in al haar werk dat culturen elkaar voortdurend onderling beïnvloeden, maar ook dat je daarbij je eigen achtergrond niet hoeft te verloochenen. Steeds zie je sporen van de traditionele Chinese kunst gecombineerd met een indrukwekkend ambachtelijk vakmanschap. Dit alles past naadloos in de eigen en toch open cultuur van Hindeloopen.

Museum Hindeloopen

Museum Hindeloopen bestaat 100 jaar en viert dit met deze grote tentoonstelling. De tentoonstelling laat zien hoe een importproduct in korte tijd populair wordt. Van exotisch, nieuw en duidelijk ‘buitenlands’ wordt de sitsen stof een onderdeel van de eigen identiteit. Van ‘exotisch’ naar ‘typisch Hindeloopen’!

www.museumhindeloopen.nl

Fries museum

De tentoonstelling van Éric Van Hove: Fenduq in het Fries Museum in Leeuwarden laat zien wat mensenhanden kunnen maken. Ze gaan over de herwaardering van lokaal, ambachtelijk handwerk en over technologische innovatie. Tegelijk zet het aan tot nadenken over globale vraagstukken, zoals de economische gevolgen van de industrialisatie, immigratie, identiteit en de verdeling van welvaart.

www.friesmuseum.nl

Zelf ervaren?
Leer Hindelooper schilderen

Raak zelf geïnspireerd door de Hindelooper schilderkunst door een 1,5 uur durende workshop bij het atelier van Bootsma te volgen.

www.hindelooperschilderkunst.nl

TEKST: MAAIKE DE VREEZE, FOTO’S: GERTJAN GROENENDIJK, RUBEN VAN VLIET EN MUSEUM HINDELOOPEN