Dwalen door het Rijsterbos

Op micro-avontuur in Gaasterland

Wiepkje Hoekstra

Wiepkje Hoekstra is gek van Fryslân, dieren en buiten zijn.
Met hond Yfke trekt ze er regelmatig op uit in Zuidwest Friesland.
Als blogger verslaat ze haar avonturen voor Waterland van Friesland.

Sommigen pakken het vliegtuig naar Ibiza. Anderen boeken een luxe cruise. Ik rijd naar Gaasterland om de dagelijkse sleur te doorbreken en geniet daar van mijn eigen micro-avontuur. Gaasterland is een ‘land’ waar je de tijd vergeet, waar glooiende landschappen en groene uitzichten je nooit vervelen, waar je je klein voelt tussen de eeuwenoude beuken, waar de kliffen aan het IJsselmeer je betoveren en waar het zachte mos je uitnodigt voor een spontane pauze in de zon.


Gaasterland is een ‘land’
waar je de tijd vergeet

Dichtbij en toch even helemaal weg

Gaasterland is een ‘land’ waar je de tijd vergeet, waar glooiende landschappen en groene uitzichten je nooit vervelen, waar je je klein voelt tussen de eeuwenoude beuken, waar de kliffen aan het IJsselmeer je betoveren en waar het zachte mos je uitnodigt voor een spontane pauze in de zon.

Het ontstaan van de bossen van Gaasterland

Gaasterland werd ontworpen in de voorlaatste ijstijd. De schuivende gletsjers zorgden voor kliffen aan het IJsselmeer en glooiingen in het landschap. Zandstormen legden een dikke laag zand op de ondergrond, waar de mystieke oerbossen goed op groeiden. De huidige Gaasterlandse bossen zijn cultuurbossen, veelal ontworpen door grootgrondbezitters. Het Rijsterbos werd bijvoorbeeld in 1676 in barokke stijl aangelegd door de Amsterdamse regent Hiob de Wildt. Hier wandelden vroeger de dames in ruisende rokken langs stervormige boslanen.


Een tabaksplantage mislukte er, maar de eikenhakhoutbossen brachten wel geld in het laatje. De Wildt bouwde Huize Rijs, een riant omgracht slot dat uiteindelijk in handen kwam van de familie Van Swinderen die er tot 1939 woonde. Nu staan op deze plek alleen nog stenen muurtjes die de contouren van het gebouw weergeven. De omliggende slottuin met vijver en boomgaard, waarin Friese fruitrassen groeien, is weer in ere hersteld.

Weer ‘hip en happening’

Nu - een paar eeuwen later – is Gaasterland weer ‘hip en happening’. Bijvoorbeeld LINDA-wonen hoofdredacteur Iebele van der Meulen kocht met zijn partners een tweede huis in Gaasterland. Ze houden ervan om hun leven in Amsterdam af te wisselen met de rust en schoonheid van de natuur. In hun tot gastenverblijf omgebouwde schuur, bieden ze een verblijf voor wie van kunst, design en de natuur houdt. Een ideaal verblijf voor een weekendje weg uit de drukte, aldus het Financieel Dagblad.


En het is waar: in Gaasterland is het écht rustig. In het Rijsterbos kun je heerlijk ronddwalen over de statige, brede zandpaden en de small diagonale zijlanen van De Wildt zonder iemand tegen te komen. Alleen een vriendelijke pake (opa) kruiste vandaag mijn pad. Op klompen maakte hij een wandelingetje door het bos. Zijn broekzak vol met hondenbrokjes, dan is een praatje met een rondwandelende hondeneigenaar zo ontstaan.

Ronddwalen door het Rijsterbos

Parkeren kan in Rijs achter B&B Rijsterbosch, vlakbij de Wildtskuorre van It Fryske Gea. Vanaf hier kun je de rode of blauwe paaltjes volgen of zelfs de ‘Hippe heksen en paddenstoelen route’. Maar leuker is het om gewoon wat rond te dwalen over de oude paden en plotseling te worden verrast door het uitzicht op het helverlichte IJsselmeer. Het kronkelende pad langs de Sudfinsterpolder dat steeds een grandioos groen uitzicht biedt, mag je hierbij niet overslaan.