Het Nationaal Landschap
nodigt je uit

Landschaps- en natuurfotograaf Jan Tijsma vertelt

Verbazen, verrassen, verwonderen… Dát is wat ik wil bereiken met mijn foto’s. Fotografie is mijn communicatiemiddel om mijn passie uit te beelden voor het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Een gebied dat zich uitstrekt over een groot deel van Waterland van Friesland: van Lemmer, richting Joure en van Sneek via Bolsward naar de afsluitdijk en vervolgens langs de kustlijn van het IJsselmeer weer terug naar Lemmer.

Variëteit en schoonheid

Sinds ik niet meer hoef te werken, heb ik volop tijd te fotograferen. Die rust en verstilling vind je terug in mijn foto’s. Voordat ik fotografie als hobby ben gaan doen, ben ik eerst jarenlang professioneel fotograaf geweest. Maar toen was er natuurlijk altijd de druk van je boterham verdienen. Dat is er nu niet. Met mijn foto’s probeer ik mensen door mijn ogen te laten zien wat de variëteit en schoonheid van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân is. Want dit gebied heeft heel veel te bieden, zoals: verschillende soorten landschappen, natuurgebieden, weidse uitzichten en grote en kleine meren. En daarnaast ook de beslotenheid van karakteristieke en schilderachtige dorpjes en stadjes waar historisch verleden en modern heden naast elkaar leven.

Pareltjes leren kennen

Grofweg is dit gebied in te delen in een klei, veen- en merengebied, de IJsselmeerkust en een stuwwallenlandschap. Naast indrukwekkende natuur zijn er ook nog heel veel historische elementen in het landschap aanwezig. Soms voor iedereen duidelijk zichtbaar, maar soms ook heel subtiel en verscholen. Sinds 2005 is dit Nationaal Landschap mijn werkgebied. Ik ben er van 2008 tot 2016 ook gebiedsambassadeur geweest en heb in die jaren met veel plezier presentaties in allerlei dorpen en stadjes in Friesland verzorgd. Zodoende ken ik alle pareltjes en ik vind het een uitdaging om ze zo mooi mogelijk op te poetsen door ze op het juiste moment vast te leggen. Zo kan ik de schoonheid delen.

Ontdekkingen per boot, fiets of benenwagen

Een echte aanrader is om het Nationaal Landschap per boot te verkennen en zo vanaf het riviertje de Luts en via de meren het landschap en de natuur te beleven. Water en wind voegen extra dimensies toe aan de belevenis van dit gebied. Voor wie langs de kust van het IJsselmeer wil lopen, zijn er tal van leuke strandjes. Er zijn hier zelfs nog zoutwaterschelpen te vinden, die herinneren aan de voormalige Zuiderzee. Een grote en grillige binnenzee die met de totstandkoming van de Afsluitdijk in 1932 in zijn getemde vorm tot IJsselmeer werd omgedoopt. In het inmiddels zoete water kan gezwommen worden. Voor wie nog meer diversiteit in landschap wil zien, is het aan te raden om – lopend of fietsend – het binnenland in te trekken.


Een onvergetelijk bezoek

In het binnenland is te zien hoe veengebieden, kleiveengebieden, kleigebieden en stuwwallen elkaar afwisselen. Een ‘must see’ voor mensen die oog hebben voor oude elementen in het landschap en verscheidenheid in flora en fauna. Ook voor vogelaars is dit gebied een waar walhalla. Zo zijn aan de IJsselmeerkust - bij natuurgebied de Steile bank – ‘s zomers regelmatig flamingo’s te spotten. Er zijn verschillende natuurgebieden met vogelkijkhutten, zoals de Sondelerleien en It Swin bij Elahuizen. En zo nodigt het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân ieder op z’n eigen manier uit voor een onvergetelijk bezoek.


Meer informatie?

Voor meer informatie, of voor fiets- en wandelroutes kun je terecht bij bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum. Of je kunt ook een keer met mij het Nationaal Landschap verkennen door je aan te melden via mijn website: www.jantijsma.nl

Nationaal Landschap

In 2006 is het gebied door het Rijk aangewezen als Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Deze status is verkregen door de combinatie van cultuurhistorische- en natuurlijke elementen. De samenhang tussen natuur, hoogteverschillen, grondgebruik en bebouwing zijn uniek.

Mar en Klif

In Bezoekerscentrum Mar en Klif is een uitgebreide expositie over Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân te zien. Ook kun je hier adviezen krijgen om te voet, op de fiets of op het water het landschap te verkennen.


www.marenklif.nlFOTO'S: JAN TIJSMA