stap in
de klompen

van Hielke, Sietse en Gerben

Beleef fantastische avonturen in Kameleondorp

Kameleondorp Terherne is nu ook de filmlocatie van de nieuwe Kameleon televisieserie. Met deze 12-delige serie van NPO Zapp vaart het avonturenverhaal van Hotze de Roos uit 1948 ‘volle kracht vooruit’ onze digitale tijd in. Toch blijven ook de boeken ongekend populair. Er zijn al miljoenen exemplaren verkocht en het gaat maar door. Zelfs in het Duits. Verder zijn er ook twee speelfilms gemaakt.


In het op ware grootte nagebouwde dorp Lenten zie je hoe het Kameleonleven écht kan zijn. Maar natuurlijk hebben lezers ook zelf een voorstelling over dit dorp gemaakt. Jij ook? Kom dan kijken of dit beeld klopt met de werkelijkheid. En ga je het mysterie van het dorp Lenten ook oplossen..?

Bij aankomst in het Kameleondorp vertellen pratende melkbussen je meer over het mysterie van Lenten. Ze leiden je door het hele dorp. Inwoners kunnen je alles vertellen over het dorp, de films, de serie en natuurlijk de boeken. En welke kleuren ga jij ontdekken op de Kameleonboot van Sietse en Hielke Klinkhamer? De rondvaartboot, geduwd door de Kameleonboot, brengt je naar het Avontureneilaend van Gerben Zonderland. Onderweg roept veldwachter Zwart je hulp in om een probleem op te lossen op het meer.

'Soms moet je als mens weer even
terug naar onZe basis, de natuur.'

Op het eiland word je opgewacht door een Kameleon figurant. Er zijn spannende paden die je leiden langs het water, door de bomen en over de moerrassen. Onderweg wachten uitdagingen die je samen kan overwinnen, zoals het water oversteken met een trekvlot, over het boomstronkelpad klauteren, fietsband gooien of boomklimmen. Leeftijd wordt hierbij vergeten. Want iedereen voelt zich weer vrij als een kind, vergeet dus ook de tijd en is één met de natuur. En dat is precies wat Nop de Graaf, directeur van Kameleondorp, voor ogen heeft:


“Soms moet je als mens weer even terug naar onze basis, de natuur. Wanneer je op ons avontureneiland bent, zul je ervaren dat de natuur je veel te bieden heeft.

Gebruik de elementen uit de natuur om samen tot oplossingen te komen. Deze natuurlijke boodschap wil ik graag meegeven aan de gasten die hier een dag komen.”


Jong en oud voelen zich welkom en prettig in Kameleondorp. Immers, iedereen is niet alleen groot geworden met pindakaas, maar ook met de avonturen van Hielke en Sietse. Bovendien zijn de onderliggende thema’s in de boeken van alle tijden, zoals: de strijd tussen goed en (katten)kwaad en vrijheid en avontuur. Alles komt samen in het Kameleondorp en iedereen kan zich wel ergens in herkennen.

Tickets

Entreekaarten voor Kameleondorp zijn ook te koop bij de VVV winkel van Waterland van Friesland in Terherne. Je kunt hier ook terecht voor beleeftips in de omgeving.

Meer info en openingstijden: www.kameleonterherne.nl


Meer inspiratie:

www.genieteninterherne.nl

Ontstaan van Kameleondorp

Water en land spelen in de avonturen van Hielke en Sietse een sleutelrol. In Terherne komt dit op een perfecte manier samen. Geen wonder dat auteur Hotze de Roos en de uitgever van de kinderboeken enthousiast werden toen ze gestrikt waren om deze locatie te bezoeken.


Schoolmeester Jan en zijn klas uit Terherne hadden de uitgever een brief geschreven waarin een zelfbedachte prijs werd uitgereikt: een gegrafeerde zilveren pen. De prijs werd uitgereikt in Terherne na een boottochtje naar het dorp in de zogenaamde Kameleonboot.


Het deed hem denken aan het dorp Lenten uit de boeken. Hiermee was Kameleondorp geboren.

Terherne

Het ‘eiland’ in de Friese meren, omdat het omringd is door water. Aan de ene kant door het Sneekermeer, aan de andere kant door de Terhernster poelen. Dat maakt Terherne de ideale plaats voor een watersportvakantie, maar ook om te wandelen of fietsen langs het water.

Bootverhuur

Met de boot zijn Terherne en de omgeving perfect te verkennen. Bootverhuur Mariahoeve staat voor je klaar met sloepen, toerbootjes of visboten. Ook kun je bij de Mariahoeve overnachten.

Eettip

Trek gekregen na een bezoek aan

Kameleondorp? Maak je Terhernebeleving

compleet met een bezoek aan restaurant ‘t Schippershuis aan de Buorren 69. Lunch of dineer op het verwarmde terras aan het

water.