suppen
in waterland

suppen in waterland

SUP, voor degene die niet weten waar deze 3 letters voor staan: Stand Up Paddling. Een sport die inmiddels in Friesland al meer dan 10 jaar wordt beoefend. En een prachtige manier om Zuidwest Friesland te verkennen. Op eigen gelegenheid of om te trainen voor de ultieme uitdaging: de SUP Elfstedentocht.

SUPtember

Van 11 t/m 15 september 2019 is het de elfde keer dat de Elfstedentocht op de SUP wordt gepeddeld. Vanuit de hele wereld komen mensen naar Friesland om in vijf dagen langs alle 11 steden te peddelen, waarvan er maar liefst zeven in Waterland van Friesland te vinden zijn. Atleten uit bijvoorbeeld Japan, Nieuw-Zeeland, Tahiti en Oostenrijk willen dit bijzondere evenement afvinken op hun ‘bucketlist’. De vriendschappen die ontstaan tijdens deze week zijn bijzonder. En ook al denkt men zondagmiddag na meer dan 200 km in totaal gepeddeld te hebben ‘noooooit weer’, velen komen toch het volgende jaar terug.

NON-stop of een dag meepeddelen?

Er zijn altijd atleten die het extremer willen en daarom is vijf jaar geleden de NON-stop SUP11 City Tour in het leven geroepen. Het zegt het eigenlijk al, dit houdt in dat je in maximaal 36 uur op 7 en 8 september de meer dan 200 km lange route aflegt. Net als met de ‘echte’ Elfstedentocht, moet je binnen een bepaalde tijd binnen zijn. Het is een barre tocht, of het nou mooi weer is of slecht. Een nacht doorgaan tijdens deze versie van het evenement is en blijft heel zwaar. Als je denkt ‘dat is mij teveel’ kun je ook één dag meedoen of met een team de dagen verdelen.

Suppen is makkelijk te leren, na een korte uitleg kun je zelf het supboard op. Het begin is vast even wiebelig, maar daarna kun je een mooie tocht maken. En wat meteen meegenomen is, het is een hele goede workout.


Maak een keer een tocht op een gehuurd SUP board, bijvoorbeeld bij JFT Watersport in Sneek: www.jft-watersport.nl of Sail-A-Way Sneekermeer.


SUPstore

Voor al je benodigdheden op het gebied van suppen: Easysup supstore, de nummer 1 SUPstore in Heeg, www.easysup.nl. Of ga eens langs bij de officiële distributeur van sharksups in Nederland: Sail-A-Way Sneekermeer.Gratis SUP clinic

Voor jongeren worden tijdens de week van de SUP11 City Tour Elfstedentocht gratis SUP clinics georganiseerd in Sneek, Sloten, Workum en Bolsward. Kijk voor actuele data en tijden op www.sup11citytour.com


Meedoen of meer informatie op www.sup11citytour.com en www.sup11x.com

Extra voordeel

Tijdens de maand SUPtember bieden ondernemers diverse kortingsacties aan, een overzicht vind je op www.suptember.nl. Zo kan je met extra voordeel komen genieten van de sportiefste maand van het jaar.

FOTO'S: MAYOLA DIJKSMAN