7 van de 11 fonteinen
in waterland

Een verkenning van 7 van de 11 fonteinen

Elf Friese steden, verbonden door water. Het liefst bevroren water, zodat de Elfstedentocht geschaatst kan worden. Maar nu Koning Winter het te vaak laat afweten, zijn er voor de ‘Tocht der Tochten’ tal van alternatieven bedacht: fietsend, steppend, wandelend, varend, suppend en zelfs culinair. In 2018 was bijna ook de Elfstedenzwemtocht volbracht tot Maarten van der Weijden op 163 kilometer strandde en
daarmee nét niet de 200 kilometer volmaakte.

In ditzelfde jaar is er echter nog een heel anders soort Elfstedentocht bijgekomen. In het kader van ‘Leeuwarden-Friesland 2018 Culturele Hoofdstad van Europa’ hebben elf toonaangevende internationale kunstenaars ieder voor elke Elfstedenstad een fontein ontworpen die verwijst naar de historie en het karakter van deze stad.

Op die manier is een unieke Elfstedentocht ontstaan, waarbij de culturele verbondenheid van de 11 Friese steden via de fonteinen wordt benadrukt. Maar liefst 7 van de 11 fonteinen zijn in Waterland van Friesland te vinden.


Ontdek de 7 fonteinen

‘11Fountains is een van de belangrijkste kunstprojecten van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa. Het is nieuw cultureel erfgoed: 11 fonteinen van 11 toonaangevende kunstenaars in de 11 steden van Friesland. Beneden de fonteinen en hun

ontwerpers:

Bolsward - Johan Creten (België)

Dokkum - Birthe Leemeijer (Nederland)

Franeker - Jean-Michel Othoniel (Frankrijk)

Harlingen - Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla

(Verenigde Staten, Cuba)

Hindeloopen - Shen Yuan (China)

IJlst - Shinji Ohmaki (Japan)

Leeuwarden - Jaume Plensa (Spanje)

Sloten - Jorge & Lucy Orta (Argentinië &

Groot-Brittannië)

Sneek - Stephan Balkenhol (Duitsland)

Stavoren - Mark Dion (Verenigde Staten)

Workum - Cornelia Parker (Groot-Brittannië).


Meer informatie: www.11fountains.nl

‘MeAR Fryslân’ is niet zomaar een route-app, maar een app die je op een interactieve manier meeneemt langs al het moois wat Fryslân te bieden heeft. In ‘MeAR Fryslân’ vind je routes, waaronder de 11fountains route, met extra digitale beleving in de vorm van audio, foto’s, video en augmented reality.

Download de route van je keuze bij voorkeur op een Wifi-verbinding zodat je buiten in de natuur niet afhankelijk bent van een internetverbinding. Nadat de route is gedownload, is deze offline beschikbaar in de app onder ‘mijn routes’.


De ‘MeAR Fryslân’ app voert je met de GPS van je mobiele telefoon en een overzichtelijk kaartje langs de punten waar je iets moois te zien krijgt. Per punt wordt allereerst een korte toelichting gegeven waarna je de beleving kunt starten.


Meer informatie: www.mearfryslan.nl

TEKST: WIM WALDA, FOTO'S: TOM GOOSSENS, 11FOUNTAINS EN ERIK HESMERG